Waarom afvallen jou zo zwaar valt

woman biting brown chocolate
Foto door Pixabay op Pexels.com

‘Elk pondje gaat door het mondje.’ Deze welbekende uitdrukking doet vermoeden dat jouw overgewicht alleen en al aan jou, of jouw gebrek aan doorzettingsvermogen te danken is. En zo denkt het gros van je omgeving er ook over. Probeer als dame of heer met een paar pondjes teveel maar eens op straat een frietje te eten, of op een feestje een tweede stuk taart te nemen. Als de opmerkingen in de trant van ‘zou je dat nou wel doen’, je niet om je oren vliegen, dan zijn het toch zeker wel de afkeurende blikken. Maar wat zou je zeggen als blijkt dat jouw zwak voor suiker en vet helemaal niet te wijten is aan jouw gebrek aan zelfdiscipline? Als blijkt dat jouw gevoeligheid voor vette of zoete voeding en andere verslavingsgevoelige middelen al voor jouw geboorte in jouw DNA zijn uitgeprint?

Je was voor je geboorte al gedoemd

Bijna alle verslavingen, dus ook die aan eten, komen voort uit een tekort aan endorfinen. Dit is een zogenaamde gelukshormoonstimulator, het hormoon wat vrijkomt als je plezierige dingen doet als vrijen, lachen en sporten. Ook insuline behoort tot deze groep. Als het endorfinesysteem van ons lichaam niet meer op de normale manier gelukshormoon en insuline aanmaakt, resulteert dit in een zogeheten endorfineresistentie. Dit kan zelfs al voor de geboorte in je lichaam ontstaan zijn. Stel dat je moeder al last had van stress, eetbuien, een rook- of drinkverslaving, word je als baby al op de wereld gezet met een verzwakt endorfine/gelukshormoon beloningsregulatiesysteem. Dan is het ook nog eens zo dat de meeste zwangerschappen worden ingeleid met de pijnstiller oxytocine. Dit is een sterk opiaat, vergelijkbaar met heroïne. Ook de in de eerste levensfase van een pasgeborene toegediende koemelk draagt bij aan latere, steeds vaker voorkomende symptomen als onthechting, astma, AD(H)D, diabetes type 2 en overgewicht. Aan koemelk worden namelijk caseïne-exorfinen toegevoegd die vele malen sterker zijn dan de gangbare morfine-vormen.

Koekjes, chip, friet en chocolade; de drugs van de overeter

Daar schrik je van he? Pas een paar maanden oud en al voorgeprogrammeerd om zowel mentaal als fysiek bijna niet opgewassen te zijn tegen wat er daarna nog op je pad komt. Namelijk; de drugs gemaakt door de voedingsindustrie. Deze is ontworpen om een voedseljunkie van je te maken. Omdat je door de eerder vermeldde pré-natale factoren al een minder fijn afgesteld beloningssysteem hebt, schiet je sneller in de stress, ben je sneller afgeleid en heb je grotere hoeveelheden endorfine en insuline nodig. Met andere woorden; troostvoeding. Geprefabriceerd voedsel met abnormaal hoge waarden aan suiker, zout en verzadigde vetten. Het lijstje dat jou een tijdelijk verzadigd geluksgevoel geeft ken je waarschijnlijk wel; frisdranken, koekjes, gebak, jam, ijs, friet en chocolade. Wellicht loopt het water je al in de mond nu je erover leest. Echter ook minder als diabolisch bekend staande voedingsmiddelen als ontbijtgranen, fruitsappen, zuivel, soja en granen als tarwe, rogge en spelt doen een onnatuurlijke piek in jouw beloningssysteem ontstaan. Het kan nog erger echter; junkfood. Extra verleidelijk gemaakt met E-nummers, smaakversterkers, verzadigde vetten en koolhydraten. De echte designerdrugs onder de voedingsmiddelen; kant- en klaarmaaltijden, kroketten, pizza, hamburger en chips. Vooral als je in je adolescente jaren vaak je honger hiermee gestild hebt, is jouw endorfinerestistentiesysteem volledig ontregeld en uitgeput. Het is dan ook geen wonder dat je steeds op zoek gaat naar een nieuwe fix. De gevolgen die dit voor de volksgezondheid in het algemeen heeft zijn nu al schrikbarend. In 2025 verwacht men dat 1.3 miljoen Nederlanders diabetes type 2 en/of ernstig overgewicht zal hebben. En de voedingsindustrie werkt deze cijfers willens en wetens in de hand.

De totale reset van je beloningssysteem

Nu je dit allemaal weet is je volgende vraag; wat doen we hieraan. Alle goedbedoelde adviezen van het voedingscentrum, diëtisten of je omgeving ten spijt; jij bent niet geholpen met een fijn stukje wandelen of een abonnement op de sportschool. Jouw totale beloningssysteem moet gereset worden. De oorzaak bij de wortel aanpakken is het enige dat blijvende resultaten heeft. Zo blijkt dat mensen met diabetes type 2, die twaalf weken een exorfinen-vrij dieet volgen, een verbetering van de insulineresistentie hebben met maar liefst 26%. Daarnaast is het zo dat mensen met overgewicht steeds meer en meer eten omdat hun gelukshormoonbeloningssysteem zo goed als ongevoelig is geworden. Je beleeft dus weinig verzadiging meer van een normale portie voeding. Naarmate je BMI stijgt neemt de resistentie toe met morbide overgewicht en hartfalen tot gevolg. Wil je slagen in je poging om die (vr)eetneigingen te lijf te gaan heb je dus hulp nodig. Begin met het aanvragen van een endorfineresistentietest bij Nederland Slank. De uitslagen van deze uitgebreide vragenlijsten geven de experts een indicatie welke supplementen jij nodig hebt om weer in balans te komen. Al na enkele dagen zul je het verschil merken. Je bent opgewekter en beter in staat om verleidingen te laten staan en je voedingsplan vol te houden. Nu je jezelf mentaal en fysiek opnieuw aan het programmeren bent, afvalt en betere keuzes kunt maken, kun je de supplementen afbouwen en eindelijk op eigen kracht verder werken aan een gezonde geest en een slank en sterk lichaam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: